Ja, så heter det här verket. Jag tycker det är rätt så talande faktiskt. Och sant! Vi människor har så fantastiskt mycket förmågor om vi bara bara vågar ta steget och nyttja dem. Och det ligger helt på vårt eget ansvar att göra det.

Det där egna ansvaret kan ju dock få den mest optimistiska att snubbla i dörrposten. Eget ansvar är tungt. Eller kan i alla fall upplevas tungt. Så fort man har tagit det kan man nämligen inte backa, gå tillbaka och säga att det var någon annans fel. Man har liksom sumpat den möjligheten då.

Jag satt och pratade med en ganska nyfunnen vän häromdagen. Vi är lika men också väldigt olika. Så där som vi människor kanske är mest hela tiden. Vi pratade om just det där med eget ansvar. Då plötsligt insåg jag en sak som jag inte tidigare reflekterat över. Det var lite jobbigt, för jag insåg att det var precis så där som jag kanske gärna gör ibland.

Jag är ju verkligen den förste att heja fram min omgivning till nya stordåd. Jag gillar att peppa och att bli peppad. Jag gillar att känna stödet från andra människor. Jag tycker att det ger mig det driv som jag behöver för att våga genomföra en utmaning till exempel. Men – TÄNK OM – tänk om det samtidigt ger oss något att gömma oss bakom?

Jag ska förklara: om Kalle står inför en utmaning, ett maraton, ett nytt kunduppdrag eller what ever. Vi peppar Kalle: det här fixar du, upp på hästen bara, en baggis för dig som är så begåvad! Kalle får drivkraft nog att våga sig på att försöka – toppen! Kalle går i hamn med utmaningen – ännu bättre och ingen kommer tycka att peppingen var annat än rätt och bra. Men, vad händer om Kalle misslyckas?

Jo, då kan Kalle gå hem och sura. Och tycka att det var vårt fel, vi sa ju att han skulle göra det. Vi sa att han skulle klara det, och se – det gjorde han ju inte. Han skulle inte lyssnat till oss!

Hur hade det sett ut om vi inte hade peppat? Om Kalle mest mött på motstånd? Hade Kalle vågat försöka? Nej, det är ju inte säkert. Å andra sidan – OM han hade gjort det hade det varit hans helt egna beslut. Han hade tagit hela ansvaret själv, och varit väl medveten om det. Och om han hade misslyckats, ja, då tror jag att ljudet i skällan hade varit helt annorlunda än i ovanstående scenario …

Vad tror du?

På bilden är konstverket ”All in your hands” beskuren